به گزارش پایگاه خبری حوزه هنری، در جلسهای که پیش از ظهر سه شنبه ۲۹ اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ در دانشکده علوم دانشگاه محقق اردبیلی برگزار شد با حضور فعالان و علاقه مندان ادبیات داستانی آثار محمدرضا بایرامی مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
این مراسم با همکاری حوزه هنری استان اردبیل، جهاد دانشگاهی و دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه محقق اردبیلی برگزار شد.
در ابتدای این جلسه امیر رجبی، سرپرست حوزه هنری استان اردبیل گفت: بایرامی آثاری ارزشمندی در زمینه پایداری و ادبیات داستانی به خصوص با موضوع کودک و نوجوان داردکه باید مورد توجه قرار بگیرد.
سرپرست حوزه هنری استان اردبیل افزود: بایرامی با اینکه از داستان نویسان اهل اردبیل است ولی آن گونه که باید به هموطنان خود معرفی نشده است و این وظیفه ارگان های فرهنگی هنری و متولی را بیش از پیش خطیر مینماید.
در ادامه این جلسه اسداللهی، مدیر گروه ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه محقق اردبیلی گفت: متاسفانه آثار چنین نویسندگانی در دانشگاهها مغفول مانده و دستمایه پژوهش قرار نگرفته است؛ در حالی که مردم عادی این آثار را میخوانند. لذا بر آن شدیم نمونهای از بررسی علمی هنر و سایر مزیتهایی این قبیل آثار را به جامعه دانشگاهی نشان بدهیم.
اسداللهی با اشاره به ویژگیهای خاص آثاری این چنین افزود: ارزش چنین آثاری در این است که خبر از شکل فرهنگ و دردهای اجتماع میدهند به خصوص که این ارزشها از فرهنگ جبهه و زحمتهای رزمندگان عزیز نشئت گرفته باشد.
وی با اشاره به سهم دانشگاه در مسیر اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران گفت: این وظیفه ایجاب میکند که با گامهای بلند در مسیر نشان دادن ارزشهای دفاع مقدس که حادثهای سرنوشتساز را رقم زد، پیش رفته و این تاریخ را با روحیهای قوی به مردم نشان دهیم.
وی با اشاره به بررسی آثار بایرامی در ادبیات نوجوان، گفت: برخی دانشجویان ما در گرایش ادبیات با علاقهشان به ادبیات کودک و نوجوان روی آوردهاند و در حال حاضر در این زمینه پایاننامههای مقطع دکترا اختصاص یافته است.
وی اظهار امیدواری کرد: برنامههای متنوعی برای نقد آثار نویسندگان در دانشگاه صورت گیرد و امید است با این آغاز دهمین همایش بین المللی ترویج زبان و ادبیات فارسی باشکوهتر برگزار شود و ضمناً مقالههای خوب این کارگاه میتوانند با گسترش و ارتقا به همایش فوق ارسال شده و در آن مشارکت کنند.
در بخش دیگری از این نشست رضا کاظمی مسئول کارگاه داستان، حوزه هنری استان اردبیل، محمود مهدوی نویسنده و فعال ادبیات پایداری استان، وحید ضیایی، نویسنده و منتقد ادبی بخشهایی از آثار محمدرضا بایرامی را مورد نقد وبررسی قرار دادند.
محمدرضا بایرامی آخرین فرزند یک خانواده ۵ نفری است که در یکی از روستاهای دامنه سبلان به دنیا آمد و از حدود سال ۱۳۵۱ با مهاجرت خانواده، ساکن تهران و کرج شد.
در نوجوانی به آثار نویسندگان برجسته و روستایی نویسِ آن روزگار، یعنی صمد بهرنگی و علی اشرف درویشیان علاقهمند شد. سال دوم دبیرستان بود که اولین قصهاش را برای برنامه آموزشی «قصه و قصهنویسیِ» رادیو فرستاد که محمّدرضا سرشار آن را راهاندازی کرده بود. آن قصه از رادیو خوانده و نقد شده و باعث شد تا او تصمیم بگیرد ضمن افزایش مطالعات خویش، در کارگاه قصه نویسی کانون ثبت نام کند، اما به دلیل کار در یک مغازه ساندویچفروشی جهت تأمین مخارج تحصیلیاش نتوانست در آن کارگاه حاضر شود.
او بعدها با حوزه اندیشه و هنر اسلامی ارتباط برقرار کرد و در آنجا با نویسندگان کودک و نوجوان آشنا شد. از سال ۵۰ کار جدّی و حرفهای نویسندگی را ابتدا با رادیو و بعضی از مطبوعات شروع کرد و به همکاری با برخی از گاهنامههای حوزه هنر نیز اقدام نمود. اولین قصههایش در مجموعهای به نام «رعد یک بار غریّد» چاپ شد. بعد از آن به طور عمده به قصهنویسی برای نوجوانان روی آورد و در حاشیه برای کودکان و بزرگ سالان هم قلم میزد. اوایل سال ۶۶ به خدمت سربازی رفت و تمام دوران خدمتش را در جبهه دهلران به سر برده و این شانس را داشته که هم جنگ را در شدیدترین شکلش و هم صلح را در پیچیدهترین وضعیت و اصلیترین جایگاهش، یعنی خطوط تماس به طور عینی و ملموس شاهد باشد.
بایرامی در سالهای اخیر با نشریات متفاوت کودک و نوجوان، از جمله کیهان بچهها و باران همکاری نموده و به عنوان کارشناس داستان در واحد ادبیات حوزهی هنری فعالیت کرده است.
او همچنین داوری چند جشنواره و انتخاب کتاب سال را بر عهده داشته و نویسندهای خستگیناپذیر و پُرکار است. انتشار حدود ۳۰ جلد کتاب و دهها مقاله و نقد، گواه این مدّعا است.
در مصاحبه با برنا نیوز : شاعری در کنج کتابخانه مرکزی اردبیل